Long time no see..
Det var länge sedan jag skrev något här och det är nog helt enkelt så att livet har tagit all min uppmärksamhet. Det har på många sätt varit ett turbulent år, det tror jag att vi alla kan skriva under på. Året 2020 har inte varit som något annat och tur är väl det?

För egen del har det hänt så otroligt mycket positivt vilket är tur tänker jag. Omvärlden har vi ju ingen påverkan på utan situationen med Covid19 har vi bara fått hacka i oss. Det har varit tämligen svårsmält mellan varven ska jag erkänna. Jag har arbetat hemma sedan i mars och som ensamstående med barn och dessutom begränsad ork så har mitt sociala liv under flera år till stor del varit mina fantastiska kollegor. Plötsligt har jag inte ens haft dem. TUFFT!
Samtidigt så hade jag turen att hitta kärleken igen i februari, precis innan Corona blev ”på riktigt”. I ärlighetens namn vet jag faktiskt inte hur jag hade mått nu om jag inte träffat F när jag gjorde. Till och med min mamma uttryckte det så. Att det var tur att han kom in i mitt liv samtidigt som allt med Corona hände för hur hade jag annars mått?

Förutom att han och förälskelsen gjort att jag mår fantastiskt bra så har det också inneburit ett hem till. Vi har kunnat fly Stockholm mellan varven och byta miljö, det har varit ett välbehövligt ombyte i isoleringens tid. Vill påpeka att vi då endast umgåtts med F och hans son och inte varit ute och härjat bland lokalbefolkningen 🙂

Den andra stora händelsen som präglade året var att det i november var dags för min rutinkontroll av hjärnan. Jag trodde nog att det skulle bli jobbigt men det blev väldigt mycket jobbigare än jag trott. Försöker tänka tillbaka på senaste gången jag gjorde en MR, det var i mars eller april 2017. Då hade det inte gått så lång tid sedan jag röntgade mig senast och då hade allt sett bra ut. Jag vet att jag tyckte det var jobbigt ändå. Sedan kom sommaren och Henrik blev sjuk. När jag stod inför röntgen den här gången handlade det inte bara om min hjärna. Sedan sist hade Henrik också fått hjärntumörer och till slut dött till följd av dem. Plötsligt fungerade inte logiken alls… Min typ av godartad tumör brukar inte ge återfall om man lyckas operera bort den i sin helhet och dessutom kan ta bort en hel del kringliggande vävnad. I mitt fall fick man bort hela tumören men kunde inte ta bort så mycket kringliggande vävnad som man önskat eftersom det låg ett stort blodkärl på ena sidan. Detta gör att jag har dubbelt så stor risk för återfall. Då ska man veta att risken att drabbas av en hjärntumör överhuvudtaget är ungefär 6%. Min återfallsrisk är alltså runt 13%. Detta har jag klamrat mig fast vid många gånger. Men den här gången gick det inte så bra. Henrik hade ju fått flera olika typer av tumörer (dvs de varierade i elakhetsgrad) så plötsligt tyckte jag att då kan väl jag också få helt nya tumörer som inte har samma förutsättningar att tas bort som den första? Ja ni förstår. Inget lugnar, tankarna går i cirklar och man kan inte snacka ner sig själv till något slags lugn. 18 dagar fick jag vänta på besked. 18 dagar att fundera över livet och döden. Jag unnar ingen en sådan väntan, jag vet att jag delar den med alla som någon gång haft en cancersjukdom och med anledning av detta gör återkontroller regelbundet. Svaret som kom till slut var i alla fall att det fortfarande är tomt i min skalle och att jag dessutom inte behöver göra någon ny kontroll förrän om 5 år. Det var som att få livet tillbaka, det är den närmaste beskrivning jag kan komma. Jag skrek rakt ut när jag läst brevet. Min dotter (som också jobbar hemma) ropade från övervåningen och undrade vad i helsike jag höll på med. Sådan lättnad, sådan lycka – som sockerdricka i blodet – jag lever och ska få fortsätta med det.

Så 2020 Tack för kärleken, tack för att jag blir älskad och får älska, tack för att vi är och har hållit oss friska, tack för bra besked och tack till mig själv för modet att våga.

Till sist, 2021 jag är redo för dig nu, det kommer innebära nya spännande utmaningar i jobbet, det kommer innebära förändringar för min familj – positiva sådana – Jag är redo nu för att skalla in 2021- Bring it on.